Subhanallah…..

PDFPRINT

Utk pertama kalinya saya mengetahui info ini…
*Subhanallah …Allahu Akbar…*

*Setiap kita mengetahui :*
Bahwa waktu siang 12 jam
Bahwa waktu malam 12 jam
Bahwa setahun 12 bulan

*Akan tetapi apakah anda tahu :*
– Bahwa huruf :
‎ لا إله إلا الله
*Lailaha ilallah*
Berjumlah 12 huruf.

– Bahwa huruf :
‎محمد رسول الله
*Muhammad Rasulullah*
Berjumlah 12 huruf

– Dan huruf :
‎ ابو بكر الصديق
*Abu Bakar Shidiq*
12 huruf

– Dan huruf :
‎عمر ابن الخطاب
*Umar bin Khatab*
12 huruf

– Dan huruf :
‎ عثمان ابن عفان
*Usman bin Afan*
12 huruf

– Dan huruf :
‎علي*
‎ بن ابي طا لب
*Ali bin Abithalib*
12 huruf

*SubhanAllah Robbil ‘alamin.*
*Allahumma sholli ‘alaa nabiyyina Muhammad*
*Wa ‘ala alihi wa sohbihi ajma’in.*

– Info terbaru yg pantas untuk *DIRENUNGI…*
🎁 Hadiah hari ini.

_ Aku tidak menghadiahkan kpd anda lilin dan Es, karena keduanya akan meleleh.

_ Aku tidak menghadiahkan kpd anda Bunga dan Mawar karena keduanya akan layu.

_Namun aku menghadiahkan untuk kalian :
‎ سبحان الله *Subhanallah*
‎ والحمدلله *Walhamdulillah*
‎ ولا إله إلا الله *Wa lailaha ilallah*
‎ والله أكبر *Wallahu Akbar*

Karena hadiah itu kekal utk anda di timbangan (Akhirat)

_Aku memohon kepada Allah yg Maha Agung utk diriku dan anda:

*Agar menjauhkan*dari anda 3 perkara :*
*Kefakiran*
*Kesempitan*
*Kesusahan*

*Dan menjaga untuk anda 3 perkara :*
*Dirimu*
*Keluargamu dan*
*Agamamu*

*Dan membahagiakanmu dengan 3 perkara :*
*Luasnya Rizki*
*Syukur Ni’mat*
*Panjang Umur…*

*Dan memalingkanmu dari 3 perkara :*
*Neraka Jahannam*
*Mata yang Dengki*
*Bara Kebencian*

*Dan membantumu atas 3 perkara Mengingat-Nya :*
*Mensyukuri-Nya*
*Ibadah kpd-Nya*
*Aamiin*

*Semoga Allah membahagiakan waktu2mu dengan segala kebaikan.*

*Pernahkah Anda mendengar Vitamin* (ص) 💊?
Itu adalah :
– *Shoum*
– *Sholat*
– *Shodaqoh*
– *Shobar*
– *Shilaturrahim*
– *Shiddiq*
– *Shahabat Sholih/ah*

Itu merupakan *VITAMIN* terpenting yang memberikan *GIZI bagi RUH kita.*

_Obat yg menjadikan kehidupan tidak akan pernah Cemas/Gelisah.
komposisi :

‎لا إله إلا انت سبحانك إني كنت من الظالمين
*Laa Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minadzolimin*

Cara pemakaiannya :
Lebih baik dibaca dalam keadaan anda Sujud.
(dalil Qur’an dgn membaca kalimat tsb ) :
Maka kami perkenankan baginya dan kami selamatkan dia dari kegelisahan dan begitulah kami menolong orang2 beriman.
( Qs Al anbiya’ 88 )

Suplemen pada Obat : 📝
Obat ini memiliki Suplemen yg menyebabkan ketenangan bagi jiwa anda…
Rileks dan mengusir Rasa takut, Sedih, Depresi,dan menolak Kanker Dosa dan Tumor Maksiat beserta Buruknya Akhlaq.

Lama pengobatan :
Seumur Hidup

‎لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
*Laa Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minadzolimin*

Catatan penting :
Jangan tinggalkan *OBAT* ini hanya di HP anda saja…
Bagikan secara cuma2..
Sebarkan sebagai ladang ibadah kita… ..smoga hari2 kita barokah..Aamiin YRA..

Sapa yang baca tolong share

PDFPRINT

*SALAM MOHON TUAN / PUAN TOLONG BACA.*
*PENTING SANGAT…*

Admin mohon izin beri laluan sebentar.
Assalamualaikum semua tolong pastikan benda nie info ke group lain. Pagi tadi terima pesanan dari *Whatsapp Group Ustaz Zainudin* dari Jabatan Agama Islam Selangor, dia suruh sebarkan perkara ini.

Puak yahudi dengan sengaja telah membina beberapa website untuk menyebarkan maklumat yg salah mengenai *Al-Quran* dan Hadis, dengan itu sila berhati-hati terhadap websites berikut & beritahu sahabat lain.

*1) www.answering-islam.org*
*2) www.aboutislam.com*
*3) www.thequran.com*
*4) www.Allahassurance.com*

Tolong kirim pesanan ini kepada seramai muslim yang boleh kerana jika tidak mungkin ramai orang islam akan mendapat maklumat yang salah mengenai agama Islam.

Tadi ada mintak Ustaz kat UM check. Dia kata betul . Paling bahaya adalah *www.answering-islam.com*

*Minta Perhatian !*
Jika dengar lagu *”It Will Rain”* by Bruno Mars, *JANGAN* ikut nyanyi sekali. Ada sebaris lirik yg mbawa kita ke arah *MURTAD !*

*Tak payah dgr langsung lagu tu. Ini liriknya :*
There’s *no religion* that could save me
(tiada agama yang boleh selamatkan aku)
No matter how long my knees are on the floor
(tak kira berapa lama aku berlutut di lantai)
*TIADA AGAMA ?*

*Hati-hati ! ALLAH MURKA*, sebab kita terlena oleh lagu-lagu barat yang enak didengar . Tapi tak faham erti nya . Tolong sebarkan jika anda sayangkn *ISLAM*.
Ada 2 pilihan untuk anda.

1. Biarkan di dalam moment anda tanpa bermanfaat untuk org lain.

2. Anda sebarkan pada semua kenalan anda. Rasulullah bersabda “Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) Ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia) dia akan tetap memperoleh pahala.

Buat semua yang punya FB. Tolong block fb yang bernama *”Rudy Yohanes Hutagalung”* dan *”Jasmine Always-Happy III (Dajjal)”*. Wanita Iblis yang terkutuk telah menghina *NABI S.A.W* dan mengatakan Nabi Muhammad adalah Nabi anjing !

Bagi yang punya HP tolong sebarkan teks ini ! Kalau yang tidak menyebarkan , sama saja membiarkan orang kafir menghina Nabi kita dan Agama !

*DILARANG !*
Menyanyi lagu 2NE1 dan EXO ‘MAMA’ kerana ada ayat dan latar yang tidak elok bagi seorang Muslim .

*CL (2NE1)* membuat lagu *’CRUSH’* solo *CL* memasukkan suara orang Arab mengaji dalam Al-Quran. *EXO* ada maksud yang tidak sepatutnya Muslim sebut , iaitu Rap Kai yang mengatakan *”Masukkan Kami kafir”* itu maksud Rap Kai .

Sebarkan sekarang Sekiranya anda tidak hantar, itu bermaksud anda telah dibisik oleh syaitan Terpulanglahh…

*PELIHARALAH AGAMA ISLAM KITA*

Cardiac Arrest (pembunuh senyap)

PDFPRINT

5 hari lalu seorang guru besar sekolah umur 38 tahun di Sabak Bernam pengsan dan meninggal di gelanggang badminton. Semalam seorang lelaki di Gua Musang meninggal waktu bermain futsal. Kedua2 nya berlaku ketika bersukan waktu malam dan kedua2 nya akibat cardiac arrest. Cardiac arrest ini adalah pembunuh senyap dan ia membunuh mereka yang tidak ada rekod sakit jantung sebelumnya. Ia berlaku bila sistem elektrik jantung tidak berfungsi (malfunction). Jantung dan nadi terhenti terus dan mangsa tidak memberikan respon. Rawatan segera WAJIB diberikan kerana jika lambat bantu maka jantung akan berhenti buat selama2nya.

Ia tak sama dengan serangan jantung (heart attack). Sama sekali berbeza. Serangan jantung berlaku bila saluran jantung tersumbat dan darah gagal dibekalkan untuk circulation. Orang yang kena serangan jantung boleh bercakap, ada nadi dan mampu beri respon. Manakala cardiac arrest berlaku bila sistem eletrik jantung terhenti sama sekali. Orang yang kena cardiac arrest tidak boleh bercakap, tak boleh respon dan nadi tiada. Jantungnya perlu di pump semula samada menggunakan automated exterbal defribilator (AED) jika ada atau CPR sebagai bantuan awal utk kejutkan semula jantung yang dah terhenti. Sebab itulah semua ahli sukan wajib belajar CPR atau pengurusan tempat bersukan perlu ada AED sebagai first aid. Tak perlu jadi first aider bertauliah, cukup jika anda tahu melakukan CPR utk bantuan awal.

Tidak salah bersukan waktu malam dan tidak salah bersukan walau dah berumur tetapi pastikan anda faham waktu bila hendak berhenti. Juga pastikan badan anda tidak terlalu letih bekerja disiang hari dan bersukan dimalam hari seperti futsal, badminton, bolasepak atau gym. Jika anda jarang bersukan dan tiba2 bersukan terlalu aktif atau aggresif, maka anda mungkin gagal kawal jantung. Jangan samakan diri anda dengan ahli sukan aktif atau professional. Malah, ahli sukan professional juga ramai yang mati di padang akibat cardiac arrest.

Sebab itu perlunya sesiapapun membiasakan melakukan latihan cardio, iaitu membiasakan jantung bergerak dengan laju dan berhenti apabila laju seperti tidak melebihi 145 beat per second (bps) ikut umur. Cara mengawal pernafasan juga amat penting bila bersukan. Larian pecut atau mendaki atau kayuh basikal dgn kelajuan tinggi dalam masa singkat mampu membiasakan jantung anda bergerak laju. Namun, teknik pernafasan mestilah betul dan tidak panik bila penat atau tercungap.

Terus bermain selepas merokok adalah satu sebab diserang cardiac arrest. Tetapi punca utama cardiac arrest ialah tekanan darah terlalu tinggi ketika bersukan dan ini lah yang ramai tidak tahu kerana tiada siapa yang ambil tekanan darah sebelum, sewaktu mahupun selepas bersukan.

Cardiac arrest juga sering menyerang dibilik air. Ramai sangka seseorang itu mati sebab jatuh bilik air (terutama orang tua). Tetapi sebenarnya matinya disebabkan cardiac arrest dan mangsa akan jatuh. Ini berlaku bila keadaan suhu badan berubah secara mengejut. Ia akan menaikkan atau menurunkan tekanan darah secara mendadak terutama bagi pesakit jantung. Nabi juga ada mengajar apabila mulakan mandi, jangan terus disiram badan. Mulakan dari kaki utk biasakan dgn suhu air, perlahan naik ke betis secara beransur2 dan seterusnya hingga mula basahkan kepala seperti biasa. Bukan terus terjah kepala dan seluruh badan.

Bersukan bagus, bersenam juga bagus, tetapi kena faham dgn kemampuan badan dan situasi. Warm up yang cukup, kawalan pernafasan yang baik, tidak mudah panik dan selalu lakukan latihan cardio amat penting. Warm up dan stretching dua benda berbeza. Warm up dulu baru stretching kerana badan perlu dipanaskan dulu sblm beraktiviti. Mitosnya yang jadi amalan ramai ialah stretching dikala badan belum dipanaskan. Boleh tapi tak betul dari segi teknik bersukan. Lihat pemain professional, mereka akan berlari keliling padang dulu, kemudian baru melakukan stretching utk regangkan otot. Tapi ini bukan cara utama elak cardiac arrest.

Cara terbaik elak cardiac arrest ialah FAHAMI KEMAMPUAN anda. Jangan over dan kawal ego. Masalah utama orang bersukan ialah EGO. Masing2 nak tunjuk hebat dalam permainan mahupun main gym sedangkan badan ketika iti tak mampu. Ingat, Cardiac Arrest datang tiba2. Tiada cara boleh tahu bila ia datang dan siapa nak diserangnya atau berapa umur mangsa.

Need For Speed “no limit”

PDFPRINT

Semangat Orang Melayu

PDFPRINT

Bangkit ….

Call of Duty

PDFPRINT

Booyaaahhhh… 9.9 Super Shopping

PDFPRINT

Booyahhh……

PDFPRINT

Free Fire Puzzles

PDFPRINT

Free Fire Update

PDFPRINT

14 Ogos 2019 … Update