Harap Bersabar… Bermacam Macam Jenis Ujian

PDFPRINT

Doh Bakpe Mung Jahak Ngat MPKK Weh?

Bising bangor doh pasa MPKK piang-piang nyakik mari ning. Orang duk hu ha hu ha duk bleber duk maroh ke deme. Katanye orang, deme bbagi barang dok adil. Bbagi barang ke warih waroh, sajer wak jahak susuk borang, bbagi barang dok ccukupang. Bukang sorang due hok khendok ke barang, rama ni weh, rama. Doh bakpe lah yang jahak sangat MPKK wak khejaang gini? Takdok ati peruk sungguh sek-sek mung ork?

Ggitulah ayak-ayak hok mari, katok atah ppaler MPKK. Jahak sungguh orang kelih. Bile tanye MPKK hok aner tu ? Senyak ttupah dok jawak. Suruh royak name, die ppakak beri alasang, takmboh wak malu kokrang. Bile tanye name die ade dok dalang senara ? Die balah, ni saing suruh tanye. Jadi dok lessayang jugok masaloh. Koho parok, sebor ikuk FB. FB lah jadi medang ngatok MPKK. Parok nissang sungguhlah.

Krajaang royak doh, ade 4 pekeh bantuang laing-laing untuk Covid-19. Hok mule-mule, bbagi doh, RM20K, bulehlah dalang 400 keluarge se Dun. Ni bukang bbagi barang nok wak jadi senang. Bukang, saloh tu. Ni bbagi barang dapur mung nok jaga jangang wi mmutuh. Dok keje tapi, mung tetak buleh makang. Acu mung keje, tapi dokleh makang, skepeng dok gune. Pah spital arr mung kalu dok mati pong.

Pekeh kedue pulok krajaang wi ke premih-premih hok milik krajaang samade bangunang atau rumoh-rumoh. Semer hok nyewer, tangguh bayor dulu. Untuk orang-orang hok negger, pinjamang mane-mane hok ade, krajaang buwi tangguh jugok bayor. Ade gok hok krajaang lupuh teruh pinjamang tu. Hok ni mu kene gi cek sdiri lah. Tapi jangang wak ssaloh pahang doh arr, pakej ni bukang bbagi pitih.

Hok ke-3, baru sapa pulok, bantuang makanang lagi. Trik ni banyok skek lagi krajaang buwi, dalang 960K, jadi jatuh ke 30 ribu se Dun. Buleh lah nok ecer ke 600 buoh keluarge. Hok ni hok napok bollok skek baru ning. Bukang mende, sebak umung dulu, barang takdok lagi. Lepah tu gok, pakak jember ke MPKK nok borang lah. Ikuk wassak plok, sapa jeng, penuh rumbu meseh MPKK, orang duk sibuk nok tahu.

Hok ke-4, plok, 9.6 juta atau 300K se Dun. Krajaang muking buwi pitih belanje. Tapi kene pahang lah, tekoh-tekoh gini, mung jangang harak buleh banyok arr. Ni bukang pasal orang misking jer. Jangang ingak gitu. Rama hok dok rok ccetong leni, bukang asnaf jer. Hok jenih bukang asnaf pung, krajaang kene tolong gok. Jauh beza dengang pitih raye atau zakak boh, sebak ade senara doh. Ni muking ade hok dokleh lalu.

Puok-puok bukang asnaf ni, bukang nok pitih ngat, die nok sambung barang dapur die jer. Anok bini die nok idup gok. Taing-taing ni, buleh makang telur dadar dengang kicak pong dok cakak nok doh. Curoh skek budu tu, tabur lada jarung skek, jelluk doh. Tapi doh kalu berah pong takdok, nok makang ganer? Sek mu plok duk tanye bakpe pekeh ni dokleh lagi, pekeh tu dokleh lagi. Mu dok pahang arr tu. Ingak hok mu blaker.

Tu set mu dok rajing gi jengok tengok dapur MPKK lagi. Mu ingak set-set MPKK tu senang-senang blaker? Ade hok meppeh, ikak peruk, nok ambik malu kok kate diorang. Tahang wak bodo jerlah. Bile ade orang sedekoh ke die, dok makang ssorang, die kossi plok dengang saing-saing die hok takdok seng jugok tu. Aku dok katelah MPKK ni sempurne takdok saloh ssikek. Ade lah hok yang dok brape jjadi tu. Nok wak ganer.

Tapi gitulah, bila gi pukul locong, borong semer skali kate same blaker, dok moleklah. Set-set MPKK ni lah dulu hok jage cawangang PAS. Dulu, mase batuang kene cari ddiri, gitu jugok. Tahang rase lah sebak aler ke die, kene ngaloh sokmo, buwi kokrang dulu. Gitulah sokmo-sokmo. Kalu ade lebih, takdok orang doh, bulehlah rase skek batuang. Lening ggitu jugok. Cuma sebab bukang ke orang PAS sajer, jadi bising skek.

Biase hok ngepek-ngepek kuak ngat ni bukang orang susoh ngak pong. Sebab hok susoh kebanyokangnyer sabor tunggu bantuang, die tahu doh aturang die ganer, banyok mane biase buleh. Hok dok beser buleh ni lah geger sangat. Sebab ape ambe kate gitu sebab set die hok komplen ni biase ade sokmo kat FB. Dokkang takdok keje buak, duk ade sokmo kat FB. Orang miskin ni dok bbazir bayor ke data saje-saje ggitu.

Jadi nasihak ambelah, bor-bor lah duk geger tu. Saborlah skek, lepah tu kene pahang mmolek aturang hok krajaang royak. Jangang ikuk sedak dengor jer. Dengor ade 4 pekeh, kire hok die blaker. “Doh ganer aku dokleh lagi hok nombor due”, “Doh hok nombor tige ganer?” “Nattang MPKK bahang ke anok branok die blaker”. Jadi huduh blaker. Tukang bbagi tu pung ade prasaang die. Die manusia boh. Acu kene ke deme.

Saborlah semer. Kalu betul ade MPKK wak bronar, royak MPKK mane, buak aduang ke pihok berkenaang. Bagi bukti hok betul. Kite pong takmboh ade MPKK hok bollah ni. Kite nok MPKK kite bersih blaker. Ni dok, die dok pahang nattang ape orang royak, lepah tu meccok dalam FB. Bila pah ngater rawe doh, die pung wak bodo kate, ambe malah harr wak mmalu kokrang. Aiii…nok buleh sakik, maing gurra bewok gini.

Tekoh-tekoh Allah turung ujiang ni, acu sabor skek. Macamane bale nok trakak klu duk maing balloh same sdiri gining. Hok dok tahang nyer tu, pitnoh kate ikut sedak muluk, ikut sedak jari nok nnaik. Dok baiklah wak ggitu. MPKK ni nok tulung blaker. Belanje tu pitih krajaang, semer kene audik, bukang maing tabur ikuk dang pitih tu. Jadi-jadilah, kite semer ni hambe Allah blaker, kite nok hok baik blaker.

Hok mane ade pitih tu, jangang lah wak lapor ngak, gi tetey jugok, wak-wak ngengek nok ambik batuang. Pitih mu tu gune wak bbeli barang dapur keluarge mung. Kalu ade lebih, beri sedekoh ke warih waroh, jirang-jirang, saing-saing mung. Jangang wak ngirre ngak musing-musing ggini. Sedekoh tu kang Allah gati balik, buleh wak hapuh dose. Ni dok, lebih die dari hok sekking. Tobak rohok hok jenih lagu ni.

Mohd Nasir Abdullah
29 Mac 2020

##############################

#####################TQ Naraza Muda.

Teruskan kerja dema awok MPKK weh. Perdulikanlah provokasi, perlian dan makian. Di sana mereka tidak berada di posisi deme barisan pergurusan paling utama dalam kampung.

Bunyi geger dalam FB dan group whatsapp, mengutuk deme agih dok adil, lambat dan siket. Mereka mungkin lupa semua orang kampung waktu ini berada dalam tekanan.

Bantuan mari doh, dia dok mari stokol, dia mari berperingkat- peringkat dan dengan bermacam jenis. Ada mari beras saje, ada mari minyok masok sajer, ada mari garam berkotok-kotok, ada mari air mineral, ada mari magie dan ada mari telor.

Bila mari minyok masok atau sajer, Mpkk kena tunggu wak gu, rumah dalam kampung 100 butir, barang mari 20 bungkus, doh nok suruh Mpkk ruek beri secawan soram ke guane.

Ada yang gi hantar gandum, beras dan megie ke rumah orang kampung, orang kampung maroh gandum sajer je? Doh nok goreng jempuk guane minyak tak dok. Mpkk kata kalu minyak mari dia segera mari hantorlah.

Esok minyak mari 10 kotok, Mpkk pun stak mutor gi hantor selalu ke rumah yang bising tu, kebetulan jiran kelih, Jiran pun wak status dlm group whatsapp Mpkk bengong, beri sumbangan rumah tuler, kemaren gi hantor doh, hari ni rumah tu jugok. Geger sutir kampung.

Ada yang hantar cukup set kata orang, bulihlah nak wak makan 4 – hari, marah lagi doh lauk? Dok kan nok makan beras goreng hari-hari. Senok paler Mpkk . Adalah kebetulan org mari jual ikan.

Mpkk pakat pitih semua ajk beli ikang tu dalam kos RM500, lalu di agihnya. Doh lama sangat doh dok makan ikan segor, orang kampung pun sohor masuk FB dan Whatsapp group kampung sebelah. Bising bangor pulok kampung sebelah kata Mpkk dia bahang peruntukan ikan sebab kampung sebelah ada ikan.

Begitulah selagi dok habis musim PKP ni. Beri saloh dok beri saloh. Maknanya dok habis sokmo.. Jadi kepada Mpkk kita seluruh Terengganu ni, bersabarlah dengan karenoh orang kampung. Satu hari dia akan sedar, bagaimana sukarnya mengurus situasi ini.

Andai kata MPKK beri pitih seribu sorang pun, mereka akan maroh lagi, doh mung beri pitih aku nok keluar dok bulih nok penda. Adatnya semuanya saloh dalam situasi ini.

Tapi di sana Mpkk jangan lupa, jika kita buat kerja ni, kerana Allah, di sana ada balasan kepada kita. Janji Allah benar. Barangkali kerana celaan segelintir orang kampung yang fitnah kita, marah kita, caci kita, tuan-puan mendapat pahala dan kemulian dari Allah taala.

Sabahlah duhai MPKK sekalian.

Catatan Noja
Pekan Wakaf Tapai Marang
28 mac 2020

Nasihat Buat Rakyat Malaysia Menghadapi Covid-19

PDFPRINT

Nasihat Buat Rakyat Malaysia Menghadapi Covid-19

PENTING !! BACA SAMPAI HABIS!!


Info Yang Anda Perlu Tahu

i. Secara statistic, Malaysia berada di Ranking Pertama jangkitan Covid-19 tertinggi di Asia Tenggara. THIS IS SERIOUS.

ii. Virus Covid-19 merebak dengan sangat pantas. Ia akan meningkat secara exponential. Kelajuan jangkitan tak boleh baca bincang. Ni contoh yang berlaku di negara negara lain.

USA

Week 1 – 2
Week 2 – 105
Week 3 – 613

As of today = Total = 4599

France

Week 1 – 12
Week 2 – 191
Week 3 – 653
Week 4 – 4499

As of today = Total = 6633

Iran

Week 1 – 2
Week 2 – 43
Week 3 – 245
Week 4 – 4747
Week 5 – 12729

As of today = Total = 14991

Italy

Week 1 – 3
Week 2 – 152
Week 3 – 1036
Week 4 – 6362
Week 5 – 21157

As of today = Total = 27,980

Spain

Week 1 – 8
Week 3 – 674
Week 4 – 6043

As of today = Total = 9,942

Malaysia

Week 1 – 4
Week 5 – 50
Week 6 – 428

As of today = Total = 553

Di Italy dan banyak negara negara lain, pada asalnya, pihak kerajaan juga mengenakan KAWALAN PERGERAKAN seperti yang diumum PM kita pada malam tadi. Malangnya, pada peringkat awal ini, ramai dikalangan mereka ambil mudah hal ini.

Kerajaan umum cuti dan sekolah semua ditutup. Tetapi, ibu bapa disana menggunakan peluang ini untuk bawa anak anak mereka berjalan, balik kampung, bercuti, bawa ke supermarket, dan mereka tidak betul betul ‘duduk’ di rumah seperti yang disyorkan oleh kerajaan.

Mereka masih ke gym, masih ke restaurant, masih ke club.

Dan kesannya, hari ini seramai 27,980 rakyat Itali sudah dijangkiti penyakit ini dan menyebabkan 2158 kematian. Dalam tempoh 24 jam semalam sahaja, mereka mencatatkan 3233 kes baru dalam sehari.

Sekarang, di sana dah hampir total lock down. Semua orang tidak lagi dibenarkan keluar dari rumah melainkan kes kes tertentu sahaja.

Kita rakyat Malaysia, jangan ulangi kesilapan yang sama seperti yang mereka lakukan.

Status Di Malaysia

Bermula esok, 18 March 2020 baru dikenakan kawalan pergerakan di Malaysia. Belum LOCK DOWN lagi. Ini bermaksud, rakyat Malaysia masih boleh keluar dari rumah untuk urusan urusan penting.

Tapi, tahukah anda. Kes terkini di Malaysia adalah sebanyak 566 kes dengan 120 kes baru dicatatkan semalam. Saya menjangkakan, dalam tempoh seminggu lagi jumlah ini mungkin akan meningkat kepada 1000 kes. Ini disebabkan masih banyak lagi ‘ujian Covid-19’ yang ke atas suspek yang masih belum keluar keputusan mereka.

Jika kes ini meningkat dan terus meningkat, pihak hospital akan mengalami kesukaran untuk memberi rawatan seterusnya kepada pesakit.

Di Italy, disebabkan terlalu ramai orang sakit dan kritikal, mereka terpaksa memilih untuk siapa yang perlu hidup dan siapa yang mati. Mereka yang ‘kronik’ akan ‘dibiarkan’ mati. Rawatan akan diutamakan kepada mereka yang mengalami ‘mild symptom’. Bayangkan, jika negara Italy di Eropah yang maju pun menghadapi masalah sebegini, macam mana dengan kita di Malaysia? Kita tak mampu untuk handle kes kes sebegini dalam kuantiti yang besar.

Sekarang ini pun, pihak kesihatan sudah ‘letih’ dan ‘lembik’ dengan kerja lebih masa yang terpaksa mereka lakukan. Mereka terpaksa memakai pakaian khas untuk melindungi mereka dari terkena jangkitan penyakit.

Kasihanilah mereka. Usah ditambah lagi derita mereka.

Apa Yang Rakyat Malaysia Perlu Lakukan Sekarang

  1. Elak dari pergi ke kedai dan restoran untuk makan di sana. Jika ada keperluan mendesak, tapau saja. Order Grab Food atau Panda Food untuk lebih mudah.
  2. Elakkan dari membawa anak kecil keluar ketika pergi shopping barang keperluan di supermarket. Jika perlu, pergi seorang sahaja dan itu pun diambil langkah pencegahan sebaik mungkin.
  3. Sebaik mungkin, elak dari menyertai program / berjumpa dengan orang ramai jika tidak berkeperluan. Jika jumpa pun, pastikan berada pada jarak 1 Meter. Elakkan dari melakukan sebarang sentuhan seperti bersalam.
  4. Jika ada orang yang telah rancang kenduri / majlis perkahwinan dalam waktu ini. Dicadangkan sekadar adakan majlis akad nikah dan ditangguhkan majlis kenduri tersebut. Tindakan ini mungkin ‘agak kejam’ buat tuan yang buat kenduri. Tapi, adalah lebih kejam jika 2 minggu lagi, majlis kenduri kita didapati sebagai ‘punca’ kepada sebaran penyakit ini pada skala yang besar. ‘Hari Bahagia’ kita mungkin hari permulaan bagi ‘Penderitaan’ orang lain.
  5. Educate sahabat, kenalan, jiran, rakan, saudara keluarga kita untuk sama sama menjaga batas batas ini. Tak guna, kita betul betul jaga tapi kemudian satu hari kita terdedah dengan kawan kita yang datang ke rumah kita dan membawa virus itu bersama. Ingat ayat ini, Untuk Kita Sihat, Kita Perlu Pastikan Orang Disekeliling Kita Sihat. Jika Orang Disekeliling Kita Terkena Virus, Peluang Untuk Kita Kena Virus Juga Sangat Tinggi.

Kita tiada pilihan, kesihatan jiran jiran, kawan kawan, kenalan adalah Tanggung Jawab Kita, Jika Mereka Sakit. Kita Juga Susah

  1. Hari ESOK bermula KAWALAN PERGERAKAN bagi semua rakyat Malaysia, saya mohon kita sama sama BERSATU dalam menghadapi ujian daripada Allah ini.
  2. Perbanyakkan doa dan solat hajat, mohon bantuan dari Allah agar masalah ini dapat dijauhi segera dari Malaysia dan seluruh dunia amnya.
  3. Banyakkan bersedekah pada waktu ini, kerana bersedekah dapat menjauhkan kita dari bala Allah.
  4. Elakkan membuat pembelian panic melampau. Jika membeli barang keperluan, beli lah sekadar mencukupi keperluan untuk 2 minggu, jangan beli berlebihan sangat. Kesian orang lain pun nak beli juga.
  5. Buat rerakan yang masih berdegil untuk bercuti dengan keluarga, berjalan ke sana ke sini pada waktu ini tanpa keperluan yang kukuh dengan alasan nak rebut harga murah, jangan lupa. Kalau berjalan dengan isteri, sila bawa ‘kondom’ bersama. Kita nak kurangkan generasi ‘bodoh’ seperti anda pada masa akan datang.
  6. Kepada para peniaga yang menjual barang barang bukan keperluan, saya cadang agar buat masa ini ditutup dahulu kedai anda. Saya sedar, mungkin akan ada yang mengalami kerugian. Mungkin akan ada pekerja anda yang bergantung gaji dengan anda. Bantulah mereka sekadar yang termampu. Jika mampu bagi advance separuh, berilah dahulu. Beri sedikit kelegaan buat mereka.
  7. Buat sahabat sahabat yang kaya, gunalah kekayaan yang Allah beri ini untuk membantu saudara mara anda yang bermasalah sekarang ini. Ada saudara mara anda, jiran anda yang mungkin hidup mereka kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Jika mereka tak boleh nak ‘kais’ dalam seminggu dua ini, bermaksud mereka tiada gaji. Jika anda mampu bantu mereka, bantulah mereka. Walaupun sekadar menyumbang RM50-RM100, percayalah. Ini memberi sedikit kelegaan buat mereka. Cukup sekadar buat online transfer kepada mereka. Tak perlu berjumpa bagi mengurangkan contact.
  8. Sekarang musim cuti sekolah, saya perhatikan ramai anak anak berkumpul beramai ramai dengan kawan kawan mereka. Ini juga salah satu cara mudah penyebaran virus ini berlaku. Mereka ini terlalu banyak dengan aktivti mereka tersendiri. Anak anak ini tak fikir sangat bab keselamatan, mereka hanya fikir keseronokan. Jadi tanggung jawab ibu bapa nak kawal anak anak di rumah.
  9. Sekarang, ramai ibu bapa yang bercuti atau bekerja dari rumah. Guna masa ini untuk ‘create’ bonding dengan anak anak. Anda boleh bermain dengan anak anak. Rapatkan hubungan dengan mereka. Jadikan peluang ini sebagai satu rahmat kepada kita untuk bersama mereka.

Percayalah, jika kita GAGAL mematuhi peraturan yang pihak kerajaan cadangkan, kes ini akan terus meningkat. Dan pada waktu itu, seluruh Malaysia mungkin akan kena TOTAL LOCKDOWN. Waktu itu, kita akan mengalami kesukaran yang lebih.

Bersusah susahlah sedikit hari ini, demi kesenangan di kemudian hari. Jika kita bersikap sambil lewa, isu ini tidak akan berkesudahan.

Yakinlah dengan janji Allah dalam Surah Al Insyirah yang maksudnya, “Setiap kesulitan akan diselangi dengan kesenangan…..”

SILA SHARE UNTUK KESEDARAN BERSAMA

Minda Presiden PAS

PDFPRINT

COVID-19: MENGAPA MENCEGAH DAN MERAWAT?
https://www.facebook.com/146911248727335/posts/2794694097282357/

Firman Allah SWT:

﴿قُل لَّن يُصِيبَنَآ إِلَّا مَا كَتَبَ ٱللَّهُ لَنَا هُوَ مَوۡلَىٰنَاۚ وَعَلَى ٱللَّهِ فَلۡيَتَوَكَّلِ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ٥١﴾ (التوبة: 51)

“Katakanlah (wahai Muhammad S.A.W): “Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kami. Dialah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal.” (Surah At-Tawbah: 51)

Ada dari kalangan manusia yang mengaku Islam dan merasakan kuat Islam berdalilkan ayat ini dengan bertawakal kepada Allah SWT tanpa ikhtiar dan usaha dalam menghadapi bencana termasuk wabak Covid-19 yang sedang berlaku sekarang. Mereka tidak membaca keseluruhan Al-Quran dan tafsirnya serta sebab turun ayat, supaya menjadi pengajaran dan petunjuk.

Sebab turun ayat ini supaya dibaca oleh umat Islam kepada orang-orang munafik yang mengejek umat Islam apabila ditimpa bencana.

Selain itu, banyak lagi ayat-ayat lain dalam Al-Quran memerintahkan akan kewajipan bagi orang yang beriman bertawakal dengan berusaha dan berikhtiar menggunakan akal dan kebijaksanaan yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada manusia yang menjadi hambaNya, bukannya meletakkan kewajipannya kepada Allah SWT.

Di antaranya, firman Allah SWT kepada orang-orang yang beriman:

﴿وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٖ وَمِن رِّبَاطِ ٱلۡخَيۡلِ تُرۡهِبُونَ بِهِۦ عَدُوَّ ٱللَّهِ وَعَدُوَّكُمۡ وَءَاخَرِينَ مِن دُونِهِمۡ لَا تَعۡلَمُونَهُمُ ٱللَّهُ يَعۡلَمُهُمۡۚ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَيۡءٖ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ يُوَفَّ إِلَيۡكُمۡ وَأَنتُمۡ لَا تُظۡلَمُونَ٦٠﴾ (الأنفال: 60)

“Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap bersedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya. Dan apa sahaja yang kamu belanjakan pada jalan Allah akan disempurnakan balasannya kepada kamu, dan kamu tidak akan dianiaya.” (Surah Al-Anfal: 60)

Ayat ini pula memerintahkan supaya umat Islam menyediakan kekuatan dengan sepenuh kemampuan harta dan jiwa raga bagi mempertahankan agama dan dirinya, menunjukkan bahawa bukanlah makna bertawakal itu menyerah kepada Allah SWT tanpa ikhtiar dan usaha melalui kurniaan Allah SWT dengan nikmat akal, diri dan harta yang diberikan oleh Allah SWT. Inilah sifat seorang hamba Allah SWT yang sebenarnya beriman.

Dalam ayat yang lain, Allah SWT memberikan amaran keras terhadap mereka yang bakhil dalam menyumbang melalui firmanNya:

﴿وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَلَا تُلۡقُواْ بِأَيۡدِيكُمۡ إِلَى ٱلتَّهۡلُكَةِ وَأَحۡسِنُوٓاْۚ إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلۡمُحۡسِنِينَ١٩٥﴾ (البقرة: 195)

“Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.” (Surah Al-Baqarah: 195)

Allah SWT menyatakan bahawa mereka yang tidak menyumbang hartanya kerana mempertahankan agamaNya adalah membinasakan dirinya sendiri.
Allah SWT berfirman kepada Saidatina Maryam A.S:

﴿وَهُزِّيٓ إِلَيۡكِ بِجِذۡعِ ٱلنَّخۡلَةِ تُسَٰقِطۡ عَلَيۡكِ رُطَبٗا جَنِيّٗا٢٥﴾ (مريم: 25)

“Dan goncanglah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak.” (Surah Maryam: 25)

Bukannya tunggu disuap ke mulut tanpa usaha sedikit pun walaupun berada dalam kesakitan melahirkan puteranya Isa A.S.

Betapa luasnya lapangan petunjuk Al-Quran itu dinyatakan oleh firman Allah S.W.T:

﴿وَنُنَزِّلُ مِنَ ٱلۡقُرۡءَانِ مَا هُوَ شِفَآءٞ وَرَحۡمَةٞ لِّلۡمُؤۡمِنِينَ وَلَا يَزِيدُ ٱلظَّٰلِمِينَ إِلَّا خَسَارٗا٨٢﴾ (الإسراء: 82)

“Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur daripada Al-Quran ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadaNya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua.” (Surah Al-Isra’: 82)

Seterusnya ayat ini ditafsirkan oleh ayat-ayat lain seperti menghuraikan perkara halal dan haram, serta tidak melampau dalam makanan, minuman, pakaian dan lain-lain. Ditafsirkan juga oleh Hadis Rasulullah SAW, para ulama’ sahabat dan tabiin yang mendalami ilmu Al-Quran dari segi bahasa dan kaedah hukum dalam segala aspek kehidupan manusia.

Para ulama’ juga telah mengumpulkan secara khusus dalam ilmu perubatan, di antaranya Kitab At-Tibb An-Nabawi mengandungi kumpulan hadis yang berkaitan dengan ilmu perubatan secara khusus daripada Rasulullah SAW.

Apabila seorang sahabat di zaman Rasulullah SAW salah beramal dengan firman Allah SWT:

﴿وَأَوۡحَىٰ رَبُّكَ إِلَى ٱلنَّحۡلِ أَنِ ٱتَّخِذِي مِنَ ٱلۡجِبَالِ بُيُوتٗا وَمِنَ ٱلشَّجَرِ وَمِمَّا يَعۡرِشُونَ٦٨ ثُمَّ كُلِي مِن كُلِّ ٱلثَّمَرَٰتِ فَٱسۡلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلٗاۚ يَخۡرُجُ مِنۢ بُطُونِهَا شَرَابٞ مُّخۡتَلِفٌ أَلۡوَٰنُهُۥ فِيهِ شِفَآءٞ لِّلنَّاسِۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَةٗ لِّقَوۡمٖ يَتَفَكَّرُونَ٦٩﴾ (النحل: 68-69)

“Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: “Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. (68); Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari pelbagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir. (69)” (Surah An-Nahl: 68-69)

Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan bahawa ada seorang sahabat menasihatkan rakannya yang mengalami sakit cirit-birit supaya minum madu lebah berpandukan ayat tersebut, tiba-tiba bertambah cirit-birit, lalu dia mengadu kepada Rasulullah SAW, maka Baginda SAW menyuruhnya supaya minum lagi, namun tidak juga sembuh, lalu Rasulullah S.A.W bersabda supaya mengulanginya dan bersabda: “Firman Allah itu benar, tetapi perut kawan kamu yang bohong”. Akhirnya selepas itu didapati dia sembuh. Para ulama’ mentafsirkannya disebabkan dia tidak mengikut sukatan atau dos dari segi ilmu perubatan.

Maka para ulama’ menegaskan bahawa ilmu perubatan itu adalah salah satu fardu kifayah yang diwajibkan kepada umat Islam dalam semua perkara yang berkait dengan keperluan hidup manusia, bukan sahaja sembahyang jenazah mengikut fahaman kebanyakan orang yang jahil.

Islam mewajibkan manusia menjaga dirinya, termasuk nyawa, jasad, keluarga dan harta serta mengharamkan perkara yang memudaratkan diri, keluarga dan masyarakat. Sabda Rasulullah S.A.W:

لا ضرَرَ ولا ضِرارَ )حديث حسن رواه ابن ماجه والدارقطني ومالك وغيرهم).

“Tidak boleh (haram) melakukan mudarat terhadap diri sendiri dan orang lain.” (Hadis Hasan riwayat Ibnu Majah, Ad-Daraquthni, Malik dan lain-lain)

Khusus dalam perkara wabak taun dan lain-lain seperti Covid-19 ditegaskan oleh Hadis Rasulullah S.A.W:

وعن أسامة بن زيد عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: إذا سَمِعْتُمْ بالطَّاعُونِ بأَرْضٍ فلا تَدْخُلُوها، وإذا وقَعَ بأَرْضٍ وأَنْتُمْ بها فلا تَخْرُجُوا مِنْها. (متفق عليه)

“Dari Usamah bin Zaid R.A dari Nabi S.A.W: “Apabila kamu mendengar berlakunya wabak taun di suatu negeri, maka janganlah kamu memasukinya, dan apabila berlaku dalam negeri kamu berada di dalamnya maka jangan kamu keluar.” (Muttafaqun ‘Alaih)

Islam mengharamkan membunuh diri sendiri dan memudaratkan orang lain. Maka mazhab Ahli Sunnah wal Jamaah menegaskan wajib bertawakal kepada Allah SWT yang disertakan dengan usaha dan ikhtiar daripada manusia. Adapun pendapat bertawakal kepada Allah SWT tanpa usaha dan ikhtiar adalah Mazhab Jabariah yang sesat.

Setiap orang Islam wajib beriman dengan semua ayat Al-Quran bukan dengan cara mengambil satu ayat dan meninggalkan ayat yang lain.

Allah SWT memberikan amaran kepada orang Yahudi, Ahli Kitab yang bertindak demikian:

﴿ أَفَتُؤۡمِنُونَ بِبَعۡضِ ٱلۡكِتَٰبِ وَتَكۡفُرُونَ بِبَعۡضٖۚ فَمَا جَزَآءُ مَن يَفۡعَلُ ذَٰلِكَ مِنكُمۡ إِلَّا خِزۡيٞ فِي ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَاۖ وَيَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِ يُرَدُّونَ إِلَىٰٓ أَشَدِّ ٱلۡعَذَابِۗ وَمَا ٱللَّهُ بِغَٰفِلٍ عَمَّا تَعۡمَلُونَ٨٥﴾ (البقرة: 185)

“Maka patutkah kamu hanya percaya kepada sebahagian (dari isi) Kitab Taurat dan mengingkari akan sebahagian yang lain? Maka tiadalah balasan bagi orang yang berbuat demikian itu dari antara kamu, selain dari kehinaan ketika hidup di dunia, dan pada Hari Kiamat akan ditolak mereka ke dalam azab seksa yang amat berat. Dan (ingatlah), Allah tidak sesekali lalai akan apa yang kamu lakukan.” (Surah Al-Baqarah: 185)

Ayat ini juga memberi amaran kepada umat Islam yang mengambil sebahagian daripada Al-Quran dan meninggalkan sebahagian yang lain.

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 22 Rajab 1440 / 17 Mac 2020

menteri kabinet

PDFPRINT

PUTRAJAYA: Kesemua 31 menteri Kabinet hari ini mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Melawati di sini, hari ini.

Turut berangkat pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia Serta Sumpah Simpan Rahsia itu ialah Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Majlis pada jam 3 petang itu dimulai dengan irama lagu kebangsaan ‘Negaraku’ dimainkan di Balairung Seri, di istana berkenaan.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman turut hadir menyaksikan majlis itu di samping Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador dan Panglima Angkatan Tentera, Tan Sri Affendi Buang.

Kesemua mereka melafazkan ikrar sumpah jawatan dan taat setia sebelum menandatangani dokumen rasmi pelantikan dengan disaksikan oleh Ketua Hakim Negara, Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat dan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali.

Kesemua mereka mengangkat sumpah jawatan hari ini susulan pengumuman pembentukan Kabinet baharu semalam.

Menteri-menteri itu dibahagikan kepada lima kumpulan dengan kumpulan pertama seramai tujuh orang terdiri daripada empat Menteri Kanan – Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri); Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri (Menteri Pertahanan); Naib Yang Dipertua Kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB), Datuk Seri Fadillah Yusof (Menteri Kerja Raya) dan Menteri Pendidikan, Senator Dr Mohd Radzi Md Jidin.

Al-Sultan Abdullah berkenan mengurniakan surat cara pelantikan kepada Menteri Kanan Dr Mohd Radzi Md Jidin yang memegang jawatan Menteri Pendidikan pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia Menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan di Istana Melawati hari ini. – Foto BERNAMA

Tiga lagi dalam kumpulan itu ialah Menteri Kewangan Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Aziz; Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (Menteri Pengangkutan) dan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili (Menteri di Jabatan Perdana Menteri – Hal Ehwal Sabah dan Sarawak).

Kumpulan kedua pula terdiri daripada tujuh orang iaitu; Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai Menteri Alam Sekitar; Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri M Saravanan (Menteri Sumber Manusia); Ahli Parlimen Titiwangsa Datuk Seri Rina Mohd Harun (Menteri Wanita dan Keluarga) dan Ketua Wanita UMNO, Datuk Dr Noraini Ahmad (Menteri Pengajian Tinggi).

Yang lain ialah Ahli Parlimen Alor Gajah, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof (Menteri di Jabatan Perdana Menteri – Tugas-tugas Khas); Ahli Parlimen Beluran, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee (Menteri Pertanian dan Industri Makanan) dan Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed (Menteri di Jabatan Perdana Menteri – Ekonomi).

Kumpulan ketiga pula terdiri daripada Ahli Parlimen Larut, Datuk Seri Hamzah Zainuddin (Menteri Dalam Negeri); Ahli Parlimen Indera Mahkota, Datuk Saifuddin Abdullah (Menteri Komunikasi dan Multimedia); Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin (Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan); Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad (Menteri Pembangunan Luar Bandar).

Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa (Menteri Wilayah Persekutuan); Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (Menteri Belia dan Sukan) dan Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah (Menteri Tenaga dan Sumber Asli) juga dalam kumpulan itu.

Kumpulan keempat pula meliputi Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang mengangkat sumpah sebagai Menteri Luar; Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin (Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi); Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Halimah Mohamed Sadique (Menteri Perpaduan Negara).

Turut di dalam kumpulan itu ialah Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Seri Dr Adham Baba (Menteri Kesihatan) dan Ahli Parlimen Kapit, Datuk Alexander Nanta Linggi (Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna).

Test Table

PDFPRINT

SERANGAN JANTUNG

PDFPRINT

BAGAIMANAKAH CARA2NYA UTK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA ANDA SEORANG DIRI:

  1. Katakanlah kita bertolak blk ke rumah pd pukul 7:25 mlm keseorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.
  2. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah-gulana dan kecewa.
  3. Tiba2 anda terasa sakit yg amat sgt di dada, di tangan dan di rahang anda. Perjalanan terdekat ke hospital lebih kurang 5km dari rumah anda.
  4. Malangnya anda tidak yakin dan tidak mampu utk bertahan sejauh itu.
  5. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dipraktikan ke atas diri anda.
  6. CARA MENYELAMATKAN DIRI DPD SERANGAN JANTUNG KETIKA SEORANG DIRI.

Kebanyakan mereka yg kena serangan jantung tidak menerima sebarang bantuan dan mula rasa nak pengsan. Di saat ini anda mempunyai masa 10 saat sahaja sebelum pengsan.

  1. Walau bagaimanapun mangsa boleh membantu diri sendiri dgn BATUK SEKUAT mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendak lah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada.

Bernafas panjang dalam2 sehingga terbatuk dan hendaklah diulangi setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dpt bernafas spt sediakala.

Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksigen ke dlm jantung dan apabila terbatuk ia secara langsung mem bantu mengepam jantung dan memulihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa slmt tiba ke hospital.

  1. Sebarkan seluas2nya tips ini. In Sha Allah ia akan dpt membantu menyelamatkan nyawa.
  2. Pakar jantung menyarankan jika setiap orang yang menerima tips ini, tlg hantarkan kpd 10 orang, mungkin anda dpt menyelamat kan sekurang2nya 1 nyawa.
  3. Daripada menghantar bahan yg x berfaedah adalah lebih baik menghantar tips yg dpt menyelamat kan nyawa kwn..
  4. Sekiranya tips ini sampai semula kpd kita…lebih dpd sekali… jangan marah… sbb anda mempunyai ramai shbt yg prihatin dan sentiasa mengingatkan sesama kita bagaimana ingin mengatasi SERANGAN JANTUNG…

Dpd:
Dr. Hafiz
( Senior Cardiologist)

Travel To KL 16 Feb 2020

PDFPRINT
Gi kelumpor lu… Urusan 2 hari ..napok cuaca memdung je… Sebenarnya camera tepon dop berapa comel… Ha ha ha…tapi beloh petang doh ni….semoga dipermudahlan segala urusan….

TEKANAN DARAH

PDFPRINT

TEKANAN DARAH

           BP tinggi
          ———-
120/80 – Normal
130/85 –Normal (Kawalan)
140/90 – Tinggi

150/95 – Terlalu Tinggi

           DENYUTAN NADI
72 per minit (standard)
60 — 80 p.m. (Biasa)

40 – 180 p.m. (tidak normal)

          SUHU BADAN
          —————–
98.4 F (Normal)
99.0 F Di atas (Demam)

Tolong bantu saudara-saudara anda, Rakan dengan berkongsi maklumat ini ….

Serangan Jantung Dan
Minum Air Panas:

       Waktu Khas anda
       perlu minum .. !!

       Adakah anda tahu???

 💦 Minum Air di
       Masa yg betul ⏰
       Memaksimumkannya
       keberkesanan pada
       Badan manusia;

       1⃣ 1 gelas Air 1 minit
              selepas bangun –
             🕕⛅ membantu
  aktifkan organ-organ dalaman..

       2⃣ 1 gelas Air
              30 minit 🕧
              sebelum Makan –
              membantu penghadaman ..

       3⃣ 1 gelas Air
              sebelum
             Mandi 🚿 – membantu
 menurunkan tekanan darah anda
              

       4⃣ 1 gelas Air
              sebelum pergi
             Tidur- 🕙 menghindari
              Stroke atau
              Serangan jantung.

      Apabila seseorang
       berkongsi sesuatu
       nilai dengan anda dan
       anda mendapat manfaat daripadanya,
       Anda mempunyai moral
       kewajiban untuk membaginya
       dengan yang lain.

Semoga bermanfaat

PDFPRINT

Seorang santri sedang membersihkan aquarium Kyainya, ia memandang ikan arwana agak kebiruan dengan takjub..
Tak sadar Kyainya sudah berada di belakangnya.. “Kamu tahu berapa harga ikan itu?”. Tanya sang Kyai..
.
“Tidak tahu”. Jawab si Santri..
.
“Coba tawarkan kepada tetangga sebelah!!”. Perintah sang Kyai.
.
Ia memfoto ikan itu dan menawarkan ke tetangga..
Kemudian kembali menghadap sang Kyai. .
“Ditawar berapa nak?” tanya sang Kyai. .
“50.000 Rupiah Kyai”. Jawab si Santri mantap..
.
“Coba tawarkan ke toko ikan hias!!”. Perintah sang Kyai lagi..
.
“Baiklah Kyai”. Jawab si santri. Kemudian ia beranjak ke toko ikan hias..
.
“Berapa ia menawar ikan itu?”. Tanya sang kyai..
.
“800.000 Rupiah Kyai”. Jawab si santri dengan gembira, ia mengira sang Kyai akan melepas ikan itu..
.
“Sekarang coba tawarkan ke Si Fulan, bawa ini sebagai bukti bahwa ikan itu sudah pernah ikut lomba”. Perintah sang Kyai lagi..
.
“Baik Kyai”. Jawab si Santri. Kemudian ia pergi menemui si Fulan yang dikatakan gurunya. Setelah selesai, ia pulang menghadap sang guru.
.
“Berapa ia menawar ikannya?”.
.
“50 juta Rupiah Kyai”.
.
Ia terkejut sendiri menyaksikan harga satu ikan yang bisa berbed-beda..
.
“Nak, aku sedang mengajarkan kepadamu bahwa kamu hanya akan dihargai dengan benar ketika kamu berada di lingkungan yang tepat..”. Kita semua adalah orang biasa dalam pandangan orang-orang yang tidak mengenal kita.

وَكُلُّنَا اَشْخَاصٌ رَائِعُوْنَ فِى نَظْرِ مَنْ يَفْهَمُنَا
Kita adalah orang yang menarik di mata orang yang memahami kita.
وَكُلُّنَا اَشْخَاصٌ مُمَيِّزُوْنَ فِى نَظْرِ مَنْ يُحِبُّنَا
Kita istimewa dalam penglihatan orang-orang yang mencintai kita.

وَكُلُّنَا اَشْخَاصٌ مَغْرُوْرُوْنَ فِى نَظْرِ مَنْ يَحْسُدُنَا
Kita adalah pribadi yang menjengkelkan bagi orang yang penuh kedengkian terhadap kita.

وَكُلُّنَا اَشْخَاصٌ سَيِّئُوْنَ فِى نَظْرِ مَنْ يَحْقِدُ عَلَيْنَا
Kita adalah orang-orang jahat di dalam tatapan orang-orang yang iri akan kita.

لِكُلِّ شَخْصٍ نَظْرَتُهُ، فَلاَ تَتْعَبْ نَفْسَكَ لِتُحْسِنَ عِنْدَ الآخَرِيْنَ
Pada akhirnya, setiap orang memiliki pandangannya masing masing, maka tak usah berlelah-lelah agar tampak baik…

Tapi berusahalah terus melakukan kebaikan dan menjalankan apapun dengan kkeihlaskan

Semoga bermanfaat😊

Copas

KETIKA REZEKIMU HABIS, MAKA AJALPUN TIBA

PDFPRINT

(Rugi kalau tidak baca sampai selesai)

Jangan pedulikan jasadmu yang akan busuk & hancur!! … Kaum muslimin akan melaksanakan kewajiban mereka:

1. Memandikan mu
2. Mengkafani mu
3. Menshalati mu
4. Menguburkan mu

Yakinlah!!! bahwa :
Dunia tidak sedih dengan KEMATIAN mu

Alam semesta tidak berduka atas kepergian mu.!

Segala sesuatu akan berjalan seperti biasa dan tidak berubah dengan perpisahan mu.!!
Perekonomian akan terus berputar.!

Pekerjaanmu, akan digantikan orang lain!

Hartamu akan pindah tangan secara halal kepada ahli waris.!

Sementara ​Anda yang akan di HISAB atas segala sesuatu hingga perkara yang besar sampai dengan hal yang paling kecil.!!

*Yang pertama lepas dari mu, adalah *namamu..*

Saat Anda meninggal dunia: Orang2 bertanya : ​​Dimana MAYATnya?​​

Mereka tidak lagi memanggil mu dengan namamu.. Namamu tinggal kenangan belaka

*Ketika mereka akan men shalati, mereka bilang : ​​Bawa kesini *JENAZAHnya.!!!​​* *Mereka tidak lagi menyebutkan *namamu.. Betapa cepat namamu hilang berlalu….​

*Ketika mereka akan menguburkan mu, mereka berkata: ​ *Dekatkan MAYATnya.!!​* *tanpa menyebutkan *namamu..*

Karena itu…
Janganlah tertipu oleh kehormatan, status sosial dan kelebihan kelompokmu..!!

Jangan terperdaya oleh kedudukan, jabatan dan nasab keturunanmu…!!

​Alangkah fananya dunia ini… dan betapa besar apa yang akan kita hadapi…​

KESEDIHAN ORANG ATAS KEPERGIAN MU ADA 3:

1.Orang yang mengenal mu sepintas akan mengatakan: ​​Kasihan…!!​​
2.Teman dan sahabatmu akan bersedih beberapa saat atau beberapa hari, kemudian mereka kembali pada rutin dan canda tawa mereka..

3.Kesedihan mendalam di rumah…Keluargamu akan bersedih sepekan… satu-dua bulan atau hingga satu tahun… Kemudian mereka akan meletakkanmu dalam album kenangan…

Demikianlah… Kisah mu di antara manusia telah berakhir…

*Anda hanya tinggal ​ *ALBUM KENANGAN​.*

Kisah mu yang sebenarnya baru dimulai… bersama sesuatu yang nyata, iaitu : ​Alam Akhirat​

Telah lepas darimu:
1.Ketampanan/
Kecantikan
2.Harta/Rumah
3.Kedudukan/Jabatan
4.Anak
5.Isteri/Suami

​Kehidupan mu yang sesungguhnya baru dimulai​

Pertanyaannya sekarang adalah :

*​Apa yang telah Anda siapkan untuk *kubur dan akhirat mu.????? Ini adalah KENYATAAN yang akan terjadi dan perlu direnungkan.!!​*

​Check ibadahmu… yang wajib dan yang sunnah​..
​Check Amal sholeh dan Sedekah​ mu..​Check perilaku dan tingkah laku mu..

​Semoga kita semua menyiapkan bekal utk kehidupan yg kekal.. Dan Selamat di Akhirat..

Jika Anda membantu mengingatkan orang lain dengan menyebar postingan ini… ​In Shaa Allah…​ Anda akan dapatkan buah dari peringatan Anda ini dalam timbangan amal kebaikan pada hari Qiamat.

“Dan berilah peringatan! karena peringatan itu bermanfaat bagi orang2 beriman”

*Kenapa Mayat memilih: *SEDEKAH jika kembali ke dunia? Sebagaimana firman Allah:*

​”Ya Allah! jika Engkau tunda ajalku sebentar saja, niscaya aku akan bersedekah”​

Mereka tidak mengatakan:
👉Niscaya Aku akan Haji/Umrah..
👉Niscaya Aku akan Sholat..
👉Niscaya Aku akan Puasa..

*Para Ulama menjelaskan : “Mayat hanya mengatakan *Sedekah kerana dia melihat pahala sedekah yang sangat besar setelah kematian”*

Maka ​perbanyaklah sedekah​
untuk saat ini bersedekahlah dengan mengirim/menyebarkan postingan ini pada teman/saudara ​dengan niat karena Allah,

  • Kalau ada manusia tidak mau copy paste kepada group-group yang lain itulah tandanya manusia paling malas di dunia yang berada di laman sosial, kalau copy paste yang lain itu cepat saja tangannya memindahkan ke group lain*

Mari Budayakan Sedekah bukan pergi umrah beratus kali bersedekah lebih Afdal/bagus
MARI SENTIASA BERTAUBAT DAN BERIBADAH DAN MELAKUKAN KEBAIKAN. Aamiin

Indahnya Berbagi