Harap Bersabar… Bermacam Macam Jenis Ujian

PDFPRINT

Doh Bakpe Mung Jahak Ngat MPKK Weh?

Bising bangor doh pasa MPKK piang-piang nyakik mari ning. Orang duk hu ha hu ha duk bleber duk maroh ke deme. Katanye orang, deme bbagi barang dok adil. Bbagi barang ke warih waroh, sajer wak jahak susuk borang, bbagi barang dok ccukupang. Bukang sorang due hok khendok ke barang, rama ni weh, rama. Doh bakpe lah yang jahak sangat MPKK wak khejaang gini? Takdok ati peruk sungguh sek-sek mung ork?

Ggitulah ayak-ayak hok mari, katok atah ppaler MPKK. Jahak sungguh orang kelih. Bile tanye MPKK hok aner tu ? Senyak ttupah dok jawak. Suruh royak name, die ppakak beri alasang, takmboh wak malu kokrang. Bile tanye name die ade dok dalang senara ? Die balah, ni saing suruh tanye. Jadi dok lessayang jugok masaloh. Koho parok, sebor ikuk FB. FB lah jadi medang ngatok MPKK. Parok nissang sungguhlah.

Krajaang royak doh, ade 4 pekeh bantuang laing-laing untuk Covid-19. Hok mule-mule, bbagi doh, RM20K, bulehlah dalang 400 keluarge se Dun. Ni bukang bbagi barang nok wak jadi senang. Bukang, saloh tu. Ni bbagi barang dapur mung nok jaga jangang wi mmutuh. Dok keje tapi, mung tetak buleh makang. Acu mung keje, tapi dokleh makang, skepeng dok gune. Pah spital arr mung kalu dok mati pong.

Pekeh kedue pulok krajaang wi ke premih-premih hok milik krajaang samade bangunang atau rumoh-rumoh. Semer hok nyewer, tangguh bayor dulu. Untuk orang-orang hok negger, pinjamang mane-mane hok ade, krajaang buwi tangguh jugok bayor. Ade gok hok krajaang lupuh teruh pinjamang tu. Hok ni mu kene gi cek sdiri lah. Tapi jangang wak ssaloh pahang doh arr, pakej ni bukang bbagi pitih.

Hok ke-3, baru sapa pulok, bantuang makanang lagi. Trik ni banyok skek lagi krajaang buwi, dalang 960K, jadi jatuh ke 30 ribu se Dun. Buleh lah nok ecer ke 600 buoh keluarge. Hok ni hok napok bollok skek baru ning. Bukang mende, sebak umung dulu, barang takdok lagi. Lepah tu gok, pakak jember ke MPKK nok borang lah. Ikuk wassak plok, sapa jeng, penuh rumbu meseh MPKK, orang duk sibuk nok tahu.

Hok ke-4, plok, 9.6 juta atau 300K se Dun. Krajaang muking buwi pitih belanje. Tapi kene pahang lah, tekoh-tekoh gini, mung jangang harak buleh banyok arr. Ni bukang pasal orang misking jer. Jangang ingak gitu. Rama hok dok rok ccetong leni, bukang asnaf jer. Hok jenih bukang asnaf pung, krajaang kene tolong gok. Jauh beza dengang pitih raye atau zakak boh, sebak ade senara doh. Ni muking ade hok dokleh lalu.

Puok-puok bukang asnaf ni, bukang nok pitih ngat, die nok sambung barang dapur die jer. Anok bini die nok idup gok. Taing-taing ni, buleh makang telur dadar dengang kicak pong dok cakak nok doh. Curoh skek budu tu, tabur lada jarung skek, jelluk doh. Tapi doh kalu berah pong takdok, nok makang ganer? Sek mu plok duk tanye bakpe pekeh ni dokleh lagi, pekeh tu dokleh lagi. Mu dok pahang arr tu. Ingak hok mu blaker.

Tu set mu dok rajing gi jengok tengok dapur MPKK lagi. Mu ingak set-set MPKK tu senang-senang blaker? Ade hok meppeh, ikak peruk, nok ambik malu kok kate diorang. Tahang wak bodo jerlah. Bile ade orang sedekoh ke die, dok makang ssorang, die kossi plok dengang saing-saing die hok takdok seng jugok tu. Aku dok katelah MPKK ni sempurne takdok saloh ssikek. Ade lah hok yang dok brape jjadi tu. Nok wak ganer.

Tapi gitulah, bila gi pukul locong, borong semer skali kate same blaker, dok moleklah. Set-set MPKK ni lah dulu hok jage cawangang PAS. Dulu, mase batuang kene cari ddiri, gitu jugok. Tahang rase lah sebak aler ke die, kene ngaloh sokmo, buwi kokrang dulu. Gitulah sokmo-sokmo. Kalu ade lebih, takdok orang doh, bulehlah rase skek batuang. Lening ggitu jugok. Cuma sebab bukang ke orang PAS sajer, jadi bising skek.

Biase hok ngepek-ngepek kuak ngat ni bukang orang susoh ngak pong. Sebab hok susoh kebanyokangnyer sabor tunggu bantuang, die tahu doh aturang die ganer, banyok mane biase buleh. Hok dok beser buleh ni lah geger sangat. Sebab ape ambe kate gitu sebab set die hok komplen ni biase ade sokmo kat FB. Dokkang takdok keje buak, duk ade sokmo kat FB. Orang miskin ni dok bbazir bayor ke data saje-saje ggitu.

Jadi nasihak ambelah, bor-bor lah duk geger tu. Saborlah skek, lepah tu kene pahang mmolek aturang hok krajaang royak. Jangang ikuk sedak dengor jer. Dengor ade 4 pekeh, kire hok die blaker. “Doh ganer aku dokleh lagi hok nombor due”, “Doh hok nombor tige ganer?” “Nattang MPKK bahang ke anok branok die blaker”. Jadi huduh blaker. Tukang bbagi tu pung ade prasaang die. Die manusia boh. Acu kene ke deme.

Saborlah semer. Kalu betul ade MPKK wak bronar, royak MPKK mane, buak aduang ke pihok berkenaang. Bagi bukti hok betul. Kite pong takmboh ade MPKK hok bollah ni. Kite nok MPKK kite bersih blaker. Ni dok, die dok pahang nattang ape orang royak, lepah tu meccok dalam FB. Bila pah ngater rawe doh, die pung wak bodo kate, ambe malah harr wak mmalu kokrang. Aiii…nok buleh sakik, maing gurra bewok gini.

Tekoh-tekoh Allah turung ujiang ni, acu sabor skek. Macamane bale nok trakak klu duk maing balloh same sdiri gining. Hok dok tahang nyer tu, pitnoh kate ikut sedak muluk, ikut sedak jari nok nnaik. Dok baiklah wak ggitu. MPKK ni nok tulung blaker. Belanje tu pitih krajaang, semer kene audik, bukang maing tabur ikuk dang pitih tu. Jadi-jadilah, kite semer ni hambe Allah blaker, kite nok hok baik blaker.

Hok mane ade pitih tu, jangang lah wak lapor ngak, gi tetey jugok, wak-wak ngengek nok ambik batuang. Pitih mu tu gune wak bbeli barang dapur keluarge mung. Kalu ade lebih, beri sedekoh ke warih waroh, jirang-jirang, saing-saing mung. Jangang wak ngirre ngak musing-musing ggini. Sedekoh tu kang Allah gati balik, buleh wak hapuh dose. Ni dok, lebih die dari hok sekking. Tobak rohok hok jenih lagu ni.

Mohd Nasir Abdullah
29 Mac 2020

##############################

#####################TQ Naraza Muda.

Teruskan kerja dema awok MPKK weh. Perdulikanlah provokasi, perlian dan makian. Di sana mereka tidak berada di posisi deme barisan pergurusan paling utama dalam kampung.

Bunyi geger dalam FB dan group whatsapp, mengutuk deme agih dok adil, lambat dan siket. Mereka mungkin lupa semua orang kampung waktu ini berada dalam tekanan.

Bantuan mari doh, dia dok mari stokol, dia mari berperingkat- peringkat dan dengan bermacam jenis. Ada mari beras saje, ada mari minyok masok sajer, ada mari garam berkotok-kotok, ada mari air mineral, ada mari magie dan ada mari telor.

Bila mari minyok masok atau sajer, Mpkk kena tunggu wak gu, rumah dalam kampung 100 butir, barang mari 20 bungkus, doh nok suruh Mpkk ruek beri secawan soram ke guane.

Ada yang gi hantar gandum, beras dan megie ke rumah orang kampung, orang kampung maroh gandum sajer je? Doh nok goreng jempuk guane minyak tak dok. Mpkk kata kalu minyak mari dia segera mari hantorlah.

Esok minyak mari 10 kotok, Mpkk pun stak mutor gi hantor selalu ke rumah yang bising tu, kebetulan jiran kelih, Jiran pun wak status dlm group whatsapp Mpkk bengong, beri sumbangan rumah tuler, kemaren gi hantor doh, hari ni rumah tu jugok. Geger sutir kampung.

Ada yang hantar cukup set kata orang, bulihlah nak wak makan 4 – hari, marah lagi doh lauk? Dok kan nok makan beras goreng hari-hari. Senok paler Mpkk . Adalah kebetulan org mari jual ikan.

Mpkk pakat pitih semua ajk beli ikang tu dalam kos RM500, lalu di agihnya. Doh lama sangat doh dok makan ikan segor, orang kampung pun sohor masuk FB dan Whatsapp group kampung sebelah. Bising bangor pulok kampung sebelah kata Mpkk dia bahang peruntukan ikan sebab kampung sebelah ada ikan.

Begitulah selagi dok habis musim PKP ni. Beri saloh dok beri saloh. Maknanya dok habis sokmo.. Jadi kepada Mpkk kita seluruh Terengganu ni, bersabarlah dengan karenoh orang kampung. Satu hari dia akan sedar, bagaimana sukarnya mengurus situasi ini.

Andai kata MPKK beri pitih seribu sorang pun, mereka akan maroh lagi, doh mung beri pitih aku nok keluar dok bulih nok penda. Adatnya semuanya saloh dalam situasi ini.

Tapi di sana Mpkk jangan lupa, jika kita buat kerja ni, kerana Allah, di sana ada balasan kepada kita. Janji Allah benar. Barangkali kerana celaan segelintir orang kampung yang fitnah kita, marah kita, caci kita, tuan-puan mendapat pahala dan kemulian dari Allah taala.

Sabahlah duhai MPKK sekalian.

Catatan Noja
Pekan Wakaf Tapai Marang
28 mac 2020

Leave a Reply