SERANGAN JANTUNG

PDFPRINT

BAGAIMANAKAH CARA2NYA UTK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA ANDA SEORANG DIRI:

 1. Katakanlah kita bertolak blk ke rumah pd pukul 7:25 mlm keseorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.
 2. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah-gulana dan kecewa.
 3. Tiba2 anda terasa sakit yg amat sgt di dada, di tangan dan di rahang anda. Perjalanan terdekat ke hospital lebih kurang 5km dari rumah anda.
 4. Malangnya anda tidak yakin dan tidak mampu utk bertahan sejauh itu.
 5. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dipraktikan ke atas diri anda.
 6. CARA MENYELAMATKAN DIRI DPD SERANGAN JANTUNG KETIKA SEORANG DIRI.

Kebanyakan mereka yg kena serangan jantung tidak menerima sebarang bantuan dan mula rasa nak pengsan. Di saat ini anda mempunyai masa 10 saat sahaja sebelum pengsan.

 1. Walau bagaimanapun mangsa boleh membantu diri sendiri dgn BATUK SEKUAT mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendak lah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada.

Bernafas panjang dalam2 sehingga terbatuk dan hendaklah diulangi setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dpt bernafas spt sediakala.

Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksigen ke dlm jantung dan apabila terbatuk ia secara langsung mem bantu mengepam jantung dan memulihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa slmt tiba ke hospital.

 1. Sebarkan seluas2nya tips ini. In Sha Allah ia akan dpt membantu menyelamatkan nyawa.
 2. Pakar jantung menyarankan jika setiap orang yang menerima tips ini, tlg hantarkan kpd 10 orang, mungkin anda dpt menyelamat kan sekurang2nya 1 nyawa.
 3. Daripada menghantar bahan yg x berfaedah adalah lebih baik menghantar tips yg dpt menyelamat kan nyawa kwn..
 4. Sekiranya tips ini sampai semula kpd kita…lebih dpd sekali… jangan marah… sbb anda mempunyai ramai shbt yg prihatin dan sentiasa mengingatkan sesama kita bagaimana ingin mengatasi SERANGAN JANTUNG…

Dpd:
Dr. Hafiz
( Senior Cardiologist)

Leave a Reply